Thursday, 17 March 2011

::SAYA DAH LAMA TAK UPDATE BLOG::

Sorry yer uols...aku x berkesempatan nak update blog..Dah bape minggu x sapu sawang kat laman sesawang aku ni..Byk sgt bende jadi..Aku x ceat la..Pastu Mak Long aku koma dan skg masih lagi terlantar di hospital...

Uols..nnti bile sume dah ok aku share story mori ngan korang k...Cuma aku mengharapkan doa dari kalian agar mendoakan supaya Mak Long aku sedar dari koma dan boleh tgk kami semua 1 family...Sbb aku nak bagitau die yang aku pregnant...:-(

Tuesday, 1 March 2011

::Trendy and Affordable ::


Mai ...mai...mai tang niiii...Huhuhu~
Please be informed that aku ade jual baju kat my blogshop Peachpeachy
Harga sangat berpatutan and good quality. Sile le jenguk2 kat blog ai yang lagi satu ni okkk...
Those yg interested leh la place ur order.Jgn memalu..While stock last k...:)

My blogshop add : http://peachpeachy.blogspot.com

Friday, 25 February 2011

3 hari training MS Word dan Excel kat Beijing


Training word ngan excel kat Beijing tuuuu..Teruja x?:d Padahal blaja word ngan excel je pown.Hikhikhik...Jeles x?Jgn jelesss yer uols!Hahahahaaaaa korang sume dah kene tipu! Ekceli company tempat aku keje anta aku n the geng g training Microsoft Word dan Excel- Intermediate kat Amcorp Mall, Petaling Jaya,MALAYSIA selama 3 hari.Nape tajuk kat atas aku kate training kat Beijing?Ok la sebenarnye bilik training kiteorg tu namenye Beijing.Nama company yang bg training kat weols ialah Info Trek.Yang uniknye dan yang wat aku perasan cam ade kat oversea ialah setiap bilik/kelas di bagi nama negara² yg ade kat dunia ni..Huhuhu...Mcm aku training lam bilik nama Beijing.Ade banyak bilik tau..Tokyo la, Oslo la, Capetown la dll...Tapi aku bkn nak cite pasal nama² bilik kat Info Trek tu.Aku nak cite pasal keterujaan aku g training tu.
All this while aku ingatkan aku ni dah terer Word n Excel.Rupe²nye aku masih di tahap kura² lagi.Ape maksudnye?Ok maksudnye ade bende yang aku masih ketinggalan lagi.Contohnye mase gune excel aku byk gune cara copy,drag cursor n paste.Kalau data ade sampai 300 row, sampai no 300 la kite dok drag pki mouse.Padahal ade cara yang lebih pantas lagi tanpa menggunakan mouse.Banyak la jgk ilmu yang aku dpt dr training tu.Pastu pasal penggunaan Mail Merge kat dalam word.Selama ni aku ignore n x amik tau pown psl mailmerge.Rupa²nya mail merge ni la yang memudahkan keje kite.Nanti kalau sempat aku kongsi ngn korang apa yang aku dah blaja sepanjang training tu ok.This time x sempat la sbb got so much work to do..(nampak sgt skg aku kat opis)..Hahahahaha :D
K lah uols...C uols next n3 okkk..Luv uols!

Friday, 18 February 2011

Just showing some love


My Stick Family from WiddlyTinks.com
 
 ::Masih Berdua =)::
::Mood Chinta =)::
::Mood Honeymo0n =)::
 
Baby, I Love You! 
 
 

Tuesday, 15 February 2011

Kenapa Allah temukan kita dengan orang yang salah?

"Awak..nape awak tinggalkan saya?Ape salah saya???Kenapa awak curang dengan saya???"

"Kenapa la saya asik dikecewakan bila saya mula menyayangi sesorang tu?Kenapa???"

"Saya dah serik nak bercinta lagi.Dah banyak kali saya dikecewakan!"

"Kenapa mesti saya yang harus lalui semua ni?Kenapa Allah temukan saya dengan lelaki yang x setia???"Kenapa???"

Aku pasti yang korang sume mesti pernah lalui situasi kat atas kan?Pada yang x pernah tu, tahniah la.Putus cinta?Memang sakit..Rase macam ditusuk sebilah pedang samurai! Arghhh memang sakit!Rase macam nak mati je.Rase macam nak bunuh diri je.Rase macam hidup ni dah berakhir.Astaghfirullahalazim...
Kenapa mesti nak buat keje bodoh tu???Dah cukup amalan ke sampai nak bunuh diri??Korang tau x ape hukumnya bunuh diri ni?Membunuh diri merupakah satu kesalahan yang terlalu besar. Orang yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia sepertimana dijelaskan oleh Nabi S.A.W... Apa akan jadi pada ibu dan ayah kita bunuh diri?Sedih kerana anak yang ditatang bagai minyak yang penuh meninggalkan mereka kerana seorg lelaki.Malu kerana dicemuh masyarakat sekeliling kerana x pandai didik anak.Sanggup ke korang biarkan ibu ayah korang besedih dan dicemuh masyarakat?X sayang ke korang kat mereka yang dah jaga korang dari sebesar tapak tangan sehingga korang jadi manusia yg berjaya?Ini akhirnya balasan korang untuk mereka???
Jangan salahkan sesiapa sekiranya kita sering dikecewakan dan jangan sesekali menyalahkan Allah!Setiap yang terjadi itu pasti ade hikmahnya.Allah tau apa yang terbaik buat hambaNya.
Aku pown pernah kecewa dalam percintaan.Beberapa kali jugak.Bercinta bagai nak rak.Bertahun2 menyulam cinta.Bersumpah janji setia.Gayut tipon berjam2 lamanya sampai panas telinga.Panas telinga kiri tukar telinga kanan plak.Sanggup ikat perot nak beli topup.Setia sampai dah x pandang lelaki lain...Tapi akhirnya??"U, i rase kite ni x serasi la" <---sakit hati x bile jadi camni? Alasan x serasi padahal dah jumpe another girl. Sedih?Memang sedih.Sampai x lalu nak makan.Nak study pown x concentrate.Setelah beberapa kali gagal dalam percintaan, aku nekad x nak bercinta lagi.Takut kecewa lagi kononnya...
Tapi Allah tu Maha Berkuasa.Kita cume merancang tapi Dia yang menentukan.Aku dipertemukan dengan seorang lelaki yang mungkin Allah ciptakan untuk aku.Seorang lelaki yang sangat cool dan penyabar.Mulanye sbg seorg kawan kemudian bunga2 cinta mula berputik.Ahhh aku jatuh cinta lagiiii! Kau mmg jahat sebab dah buat aku jatuh cinta lagi (Ala2 lagu Stacy tajuk Jahat). Jangan tanya camne kiteorg leh bertemu okkk..Bia la rasie..=)
Aku ingat lagi malam itu di bulan Mac 2009.Dia call aku.Mase tu aku sedang iron baju.Dengan x de mukadimah terus dia cakap " Hari Sabtu depan family i nak datang merisik"... Erkk..Aku tergamam.Perasaan bercampur baur..Gembira,terharu,takut semua ada. Seperti yang telah dijanjikan,family dia datang ke rumah.Ini adalah kali pertama aku dan die bertemu family masing2 sbb kami x pernah bwk pasangan balik rumah untuk kenalkan dengan family.Masa merisik tu la kali pertama kami bertemu family masing2.Setelah perbincangan dilakukan, kedua belah pihak bersetuju untuk melansungkan pertunangan pada bulan April 2009. Dalam tempoh bertunang,macam2 dugaan yang datang.Selisih faham,orang ke-3 dan masalah2 lain yang x disangka2... Tapi jodoh kami kuat.Kami berjaya mengharungi setiap dugaan yang diberi Allah s.w.t...
Pada 12 Mac 2010, aku telah sah bergelar isteri kepada Mohd Nordin Bin Isman.Alhamdulillah...
Walaupun kami baru 11bulan menjadi suami isteri, kami bahagia. Susah senang kami lalui bersama-sama.
Kini, baru aku mengerti kenapa Allah temukan aku dengan orang yang salah.Kerana Dia mahu temukan aku dengan suamiku...Dan pengalaman putus cinta itu juga telah mematangkan aku dan menjadikan aku lebih berhati-hati dalam mencari cinta sejati.Sesungguhnya cinta sejati dan hakiki ialah cinta kita dengan Allah s.w.t...
Percayalah, Allah tidak akan mensia-siakan hambaNya. Sesungguhnya setiap yang terjadi itu pasti ada hikmahnya.InsyaAllah...
Ini adalah antara beberapa tips yang boleh dilakukan sekiranya putus cinta :
  • Bagi yang Islam, dekatkan diri dengan Allah.Perbanyakkan membaca Al-Quran dan zikir
  • Sibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti berfaedah seperti menjadi sukarelawan di rumah kebajikan.
  • Contact semula kawan-kawan yang dah lama korang tinggalkan sbb x-boifren korang yang tak berguna tu.Ajak keluar.Tentu banyak cerita nak dikongsi sbb dah lama x jumpa.
  • Shopping.Agak membantu jgk untuk lupakan kisah sedih.Shopping jugak satu terapi tapi jgn sampai membazir okk!
  • Laksanakan hobi korang yang selama ni tak terlaksana sbb x-boifren x suke hobi korang tu.Skrg ni la masanya nak laksanakan sbb dah xde sape nak kongkong/larang.Betul x?
  • Buang/ pulangkan segala pemberian/kepunyaan x-boifren.Tapi kalau uols jenis yang kental, boleh je nak simpan sbg kenangan.
  • Cari kawan baru seperti di laman sosial.Tapi jangan sampai tertipu ok.Sekadar untuk berkawan x salah untuk melupakan kesedihan.
  • Bercuti.Pergi bercuti bersama family/kawan-kawan. Rileks kan minda dan buang jauh2 segala kenangan pahit.
  • Sentiasa berfikiran positif.Jangan seksa diri untuk lelaki yang x tau nak hargai wanita.Kalau dia boleh happy bersama pasangan baru, kenapa korang x boleh?Betul x?
  • Jangan sesekali menyerahkan cinta 100% kepada lelaki yang belum lagi bergelar suami.Sbb kalau korang dah bagi 100% hati korang kat lelaki, berapa % je yg tinggal kat korang.Ini adalah salah satu punca kenapa wanita mudah kecewa apabila putus cinta.Setia tu x salah tapi berpada2 la.
Disini ada beberapa keping gambar kawen aku untuk tatapan korang.Hak cipta terpelihara ok! Kalau nak sila mintak izin dulu then credit to kejulicious




p/s : always look at what you have never look at what you have lost...past is past dear

Aku perlukan baju baruuuuuu!!! Aaaa tulun!tulun!tulun!

Bilekah kali terakhir korang g shopping baju?Bape helai baju yg korang beli?Huhuhu..Nape aku tanye camni ek?Ape kaitan ngan tajuk entri aku?Okk ianya sgt berkait! Iye sgt berkait rapat!
Lately ni setiap kali aku nak g keje or nak kua dating ngn hubby aku mesti pening pale.Korang nak tau sbb ape?Yelaa aku pening sbb bukak almari baju je, mesti pening pale xtau nak pakai baju ape.Yela, mane x nya, tiap kali bkk almari tgk baju yg sama je.Nak mix n match?Dah byk kali mix n match..Huhuhu...Bosan..Sampai ke 1 tahap aku cam terpikir nak cadangkan kat bos opis aku supaya watkan uniform je supaya aku x pening pale ari Isnin nak pki baju ape,Selasa tudung kaler ape,Rabu nak pki suar kaler ape,Khamis nak pakai suar ke baju kurung, Jumaat plak nak pakai baju kurung mane 1 ni???Itu x termasuk g time nak kua ngn hubby or kwn2..Abis 1 almari aku punggah x reti nak pakai baju yg mane 1...Huh..Kadang2 mintak gak pendpt hubby baju mane nak pakai..Tapi kalau dah hari2 tanye mau muak gak die nak melayan..Huhuhu...
Semalam hubby ajak kua dating..Arghhhh tensen! Pelik kan?Sepatutnye sonok nak g dating ngn incik somi terchenta tapi aku tensen plak.Of cos la tensen.X de baju nak pakaiiiiiiiii..Warghhhh! Aku siap ckp g kat hubby yang aku xde baju nk pakai.KOrang tau hubby aku ckp ape? "Kalau xde baju nak pakai, xyah kuar"...Ngaaa~ <--itu nada ugutan...At last, aku pki je t-shirt ngn jeans.Kononnye nak pki ala2 ladies la kan sbb dah lame x kuar dating..Tapi hampeh..Huhuhu~
Tadi pas maghrib aku bukak almari, dok belek2 baju lam almari..After half n hour, baru aku pasan nape selama ni aku sgt bermasalah nak pilih baju setiap kali nak g keje or kuar jejalan.
These are the reason yg ai leh senaraikan wat tatapan uolsss :
1. Apabila melihat koleksi baju kurung, aku bru perasan yg aku dah lame x tempah baju baru.Senang cite dah lame x pegi beli kain utk wat baju kurung.
2. Aku jgk dah lame sgt x shopping baju.Senang cite dah lame x g shopping mall.Sbb?Bajet ciput..Hahahha
3. Aku selalu bali baju yg susah nak mix n match ngn kain tudung.Sbb beli asing2..Moral of the story beli skali harung.Senang nak matchkan baju ngn tudung.Ngeee~
4. Apabila sudah lame x shopping baju asik pakai baju sama byk kali, kebarangkalian kaler baju akan lusuh adalah sgt tinggiiii dan apabila sudah lusuh, dah x berminat nak pakai lagi.Senang cite, jadi kain lap meja.Huhuhu
5. Dulu mase aku beli baju aku bujang.Skrg dah kawen.Err..apekah kaitannye?
6. Sila kaji secara mendalam reason no.6...Ade kaitan sbnrnye ye uols..Still x dpt jawapan???Okkk2..Meh sini aku nak kasitau.Dulu sebelum kawen,Baju2 sume besar skg ni baju tuh sume dah mengecik (Statement x ngaku dah gemok!)..Hahahahahaha~X pasal je salahkan baju...Hik3...

Setelah membuat kajian secara terperinci, reason sbnrnya ialah most of the baju ai dah x muattttt! Huwaaaaaa!Sob3!~ :(


p/s: Tiap2 taon azam nak kuruskan badan.tapi......Angan2 mat jenin je aku ni..huhu

Monday, 14 February 2011

~Opis Terchenta~

Cakkk!~
Heheheheee...im backkk~
Hmm...Setelah beberape hari x berkesempatan nak hapdate blog kerna bz ngn koje.Almaklum la aku ni kan wanita bekerjaya..Hahahaha.Minggu ni aku bz wat filing kat opis memandangkan meja aku dah penuh dgn keje aku yg mmg x penah abis.Sampai xde ruang dah nak letak cawan minom aku..Huhuhu..Biase la name pown keje kan...So, adalah menjadi tanggungjawab kite utk melaksanakan amanah dan kepercayaan yang telah diberi.
Kalau meja aku x semak ngn kertas² yg ape jadahnye ni jgn harap la aku nak wat filing.Hehehee..Tapi since dah masuk tahun 2011 ni kan, kene la jgk wat filing.Bukak file baru.Semangat woo aku wat filing..X percaye?Tgk ni..Sempat la jgk ai suh opismate amik pic ai wat keje.Saje nk tunjuk kat korang..Hahahaha~ Thannnkss so much to Reena yg rajin melayan kerenah ai !

 Byk x?punye la x cukup meja terpakse aku wat keje atas lantai.Mase ni bos aku kate untung lau sume staff camni.Sbb x yah beli kerusi.Jimat bajet..Puji ker perli tuh bos?Hahaha


 Peace!Bakul sampah pown nak enterprame eh...Huhu


 Amik gambo je lebey ni..Hahahahaa


 Tekun ni..Perlukan konsentrasi dan fokus yg tinggi utk menyusun mengikut abjad...Hehehe~



Sampai ke sudah..x siap² gak filing.Akhirnye sambung keesokan harinyeee..Hahahahaha~



p/s : Jgn wat keje last minit!