Wednesday, 26 January 2011

~ai la si Mak Kutu itu ~

Buat julung² kalinye untuk year 2011 ini ai telah diberi penghormatan untuk menjadi 'mak kutu'..Weee apekah 'mak kutu'???Jeng3...Hahahahaha
 Korang penah main kutu x?Ellooo...ini bukan kutu yg kat kepala tu okkk. Ok² pada yang x tau main kutu tu ape, meh sini Keju nak kasi tau. Ni nak bagi ilmu pengetahuan ni. P amik pen ngn buku nota cepat! Cikgu Keju mau bagi ilmu pengetahuan.Hehehe (Over lak ai ni kan...)
 Main kutu ialah apabila sekumpulan manusia menyumbang dana kewangan masing2 dengan kadar yang sama pada setiap bulan dan akan dilakukan cabutan atau undian untuk siapa yang berhak menerima duit kutu yang telah dikumpulkan itu, penerima dari ahli kumpulan itu akan menerima wang kutu tersebut dengan sistem bergilir2.Jadi sebelum kita memulakan permainan ini hendaklah kita mengenali ahli kumpulan yang menyertai permainan ini, pilih seorang yang akan jadi ketua dan orang itu hendaklah amanah. Sebaiknya semuanya dicatat atau ditulis dan direkodkan.So, yang ketua ni la yang akan jadi ceti collect duit dar ahli kumpulan yang main then bagi duit tu kepada yang berhak dapat. Ada paham?
So, nak di pendekkan cerita aku telah dilantik oleh anak² kutu utk menjadi mak kutu a.k.a ketua yang akan collect duit. Aku main ngan dak² opismate seramai 12 orang.Sorang sumbang RM100. So masing² akan dapat RM1,200 la... Makcik kayo...Makcik kayo...Hahaha..Dan hari ini bermula lah tanggungjawab ai sebagai mak kutu sbb hari ni GAJI !Sebelum dorang kering kontang, mak kutu pagi² lagi dah jadi ceti.Hehehe...FYI, aku ngn opismate main kutu ni bkn ape.Saving semasa sesak.Ade yang nak byr duit road tax kete la, nak beli present utk besday wife la and ade gak yang nk beli pampers/keperluan anak².Almaklum le memasing t/jwb byk.Yang aku plak nak main kutu sbb nak tambah duit utk shopping! Sbb turn aku nanti ialah sebelum Raye Aidilfitri..Hip hip hoorayyy!!!Hihihihii...Gaji+bonus raye+duit kutu = Makcik kayo utk sebulan! Tapi pas raye...Aku kering kontang! Sooobbbbbb3!!!~
Eh..cite raye la plak! Ok..ok berbalik kpd mak kutu tadi..Disebabkan ai dpt anugerah title 'Mak Kutu', jadi bertambah lah lagi satu azam taon baru 2011 ai iaitu menjadi seorg mak kutu yg amanah, berdedikasi, cekap dan pantas! Hehehehee...
Ok la uols..gtg la. Malam ni aku nak masak agar-agar laici.First time nak try wat ni..X tau la camne rasenye nanti. Korang tunggu je la k...Nanti ai upload pic agar-agar lam blog k..Tungguuuuuuuuuu~

No comments:

Post a Comment