Monday, 31 January 2011

~Budaya 'rewang' eratkan silaturrahim~

Baru2 ni aku balik umah mertua di Felda Keratong, Pahang sebab best fren hubby aku kawen.Umah best fren die ni depan umah je pown.Kawan hubby aku ni penah la jadi pengapit mase kami kawen.So, xkan la die kawen kami x dtg plak kan..Anyway, Congrats to Yazid & pasangannye Ameeza.Selamat Pengantin Baru okkk...
Nak dijadikan cerita, mase bangun pagi pas Subuh, aku tgk mak mertua aku ngah bersiap-siap.Aku ni cam biase la kan, sebok nak tau mane mak mertua aku nak pegi. Lebih kurang camni la dialog aku.."Nak g mane mak?Awal dah besiap?"...Mak aku pown jwb " Nak pegi rewang.Nak ikot?"..Ha lebey kurang camtu la dialognye...So, entry aku kali ni ialah nak cite pasal "rewang"!
Korang tau x "rewang" tu ape?Ok, lets me xplain kat uols k.Rewang ni merupakan adat dan budaya masyarakat jawa. Ape yg aku paham, rewang ni ialah penglibatan ahli keluarga dan jiran-jiran yang bergotong-royong dalam sesuatu kenduri kawen. Biasanya ahli keluarga dan jiran-jiran akan membantu dari sebelum mula kenduri sehingga lah selesai kenduri tersebut. Dari keje kupas bawang sampailah ke basuh kawah.Kiranye tuan rumah x perlu risau la sbb jiran2 dah buat semua.
Secara jujurnya, this is first time aku g rewang ni. Hihihi...Pada aku, pengalaman yang aku lalui ni sgt menyeronokkan.Di samping membantu tuan rumah, ianya juga dapt mengeratkan silaturrahim antara jiran2.Masa ni la masing2 dapat berkumpul.Bercerita dan bergurau senda.Mmg sangat menyeronokkan.Tapi bagi yang aku first time ni plak, selain berkenalan ngn jiran2 sbb aku org baru, aku juga dpt belajar masakan org jawa dan aku jgk dpt 1 lagi pengalaman baru iaitu makan kulit lembu masak lemak! Syokkkk~

p/s : sori ye uols x de pic sbb x bwk camera mase pegi kenduri tu.Aku cume bawak pisau je..hihii~

6 comments:

  1. kat kl org byk gne katering wan..sbb 2 xde budaya "rewang"..kalo kat kelantan pn sme, byk mcm ni..mmg best.. :)

    ReplyDelete
  2. mimi..btol tu..tapi kalau kat bandar wat rewang ni..ade ke yang nak dtg tolong?hehehee

    ReplyDelete
  3. kt KL ni ada lagi.. family ktorang still amalkan budaya "rewang" ni.. tak caye tnya cik anes.. ngee..~~!! :D

    ReplyDelete
  4. zack, yeke?bagus la camtu. tapi ko ni rewang ape?rewang = gotong royong ke or rewang = merayau?jeng3~

    tapi pada pendapat aku budaya rewang/gotong-royong camni x patut dilupakan.

    ReplyDelete
  5. kot la bley tgk ko makan kulit lembu masak lemak...ko pasti ke?bukan perut lembu eh??
    silap la x bwk kamera kan...
    aku 1st time denga "rewang" ni ms g B.P umah family angkat aku..mmg meriah...tp klu kt TRG plak tade la istilah camtu, "tolong²" je kot...
    kui..kui..kui...

    ReplyDelete
  6. propesor : yer aku kompom kulit lembu.sbb makcik tu ckp itu lauk kulit lembu.rase die pown lain..

    ReplyDelete