Friday, 25 February 2011

3 hari training MS Word dan Excel kat Beijing


Training word ngan excel kat Beijing tuuuu..Teruja x?:d Padahal blaja word ngan excel je pown.Hikhikhik...Jeles x?Jgn jelesss yer uols!Hahahahaaaaa korang sume dah kene tipu! Ekceli company tempat aku keje anta aku n the geng g training Microsoft Word dan Excel- Intermediate kat Amcorp Mall, Petaling Jaya,MALAYSIA selama 3 hari.Nape tajuk kat atas aku kate training kat Beijing?Ok la sebenarnye bilik training kiteorg tu namenye Beijing.Nama company yang bg training kat weols ialah Info Trek.Yang uniknye dan yang wat aku perasan cam ade kat oversea ialah setiap bilik/kelas di bagi nama negara² yg ade kat dunia ni..Huhuhu...Mcm aku training lam bilik nama Beijing.Ade banyak bilik tau..Tokyo la, Oslo la, Capetown la dll...Tapi aku bkn nak cite pasal nama² bilik kat Info Trek tu.Aku nak cite pasal keterujaan aku g training tu.
All this while aku ingatkan aku ni dah terer Word n Excel.Rupe²nye aku masih di tahap kura² lagi.Ape maksudnye?Ok maksudnye ade bende yang aku masih ketinggalan lagi.Contohnye mase gune excel aku byk gune cara copy,drag cursor n paste.Kalau data ade sampai 300 row, sampai no 300 la kite dok drag pki mouse.Padahal ade cara yang lebih pantas lagi tanpa menggunakan mouse.Banyak la jgk ilmu yang aku dpt dr training tu.Pastu pasal penggunaan Mail Merge kat dalam word.Selama ni aku ignore n x amik tau pown psl mailmerge.Rupa²nya mail merge ni la yang memudahkan keje kite.Nanti kalau sempat aku kongsi ngn korang apa yang aku dah blaja sepanjang training tu ok.This time x sempat la sbb got so much work to do..(nampak sgt skg aku kat opis)..Hahahahaha :D
K lah uols...C uols next n3 okkk..Luv uols!

Friday, 18 February 2011

Just showing some love


My Stick Family from WiddlyTinks.com
 
 ::Masih Berdua =)::
::Mood Chinta =)::
::Mood Honeymo0n =)::
 
Baby, I Love You! 
 
 

Tuesday, 15 February 2011

Kenapa Allah temukan kita dengan orang yang salah?

"Awak..nape awak tinggalkan saya?Ape salah saya???Kenapa awak curang dengan saya???"

"Kenapa la saya asik dikecewakan bila saya mula menyayangi sesorang tu?Kenapa???"

"Saya dah serik nak bercinta lagi.Dah banyak kali saya dikecewakan!"

"Kenapa mesti saya yang harus lalui semua ni?Kenapa Allah temukan saya dengan lelaki yang x setia???"Kenapa???"

Aku pasti yang korang sume mesti pernah lalui situasi kat atas kan?Pada yang x pernah tu, tahniah la.Putus cinta?Memang sakit..Rase macam ditusuk sebilah pedang samurai! Arghhh memang sakit!Rase macam nak mati je.Rase macam nak bunuh diri je.Rase macam hidup ni dah berakhir.Astaghfirullahalazim...
Kenapa mesti nak buat keje bodoh tu???Dah cukup amalan ke sampai nak bunuh diri??Korang tau x ape hukumnya bunuh diri ni?Membunuh diri merupakah satu kesalahan yang terlalu besar. Orang yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia sepertimana dijelaskan oleh Nabi S.A.W... Apa akan jadi pada ibu dan ayah kita bunuh diri?Sedih kerana anak yang ditatang bagai minyak yang penuh meninggalkan mereka kerana seorg lelaki.Malu kerana dicemuh masyarakat sekeliling kerana x pandai didik anak.Sanggup ke korang biarkan ibu ayah korang besedih dan dicemuh masyarakat?X sayang ke korang kat mereka yang dah jaga korang dari sebesar tapak tangan sehingga korang jadi manusia yg berjaya?Ini akhirnya balasan korang untuk mereka???
Jangan salahkan sesiapa sekiranya kita sering dikecewakan dan jangan sesekali menyalahkan Allah!Setiap yang terjadi itu pasti ade hikmahnya.Allah tau apa yang terbaik buat hambaNya.
Aku pown pernah kecewa dalam percintaan.Beberapa kali jugak.Bercinta bagai nak rak.Bertahun2 menyulam cinta.Bersumpah janji setia.Gayut tipon berjam2 lamanya sampai panas telinga.Panas telinga kiri tukar telinga kanan plak.Sanggup ikat perot nak beli topup.Setia sampai dah x pandang lelaki lain...Tapi akhirnya??"U, i rase kite ni x serasi la" <---sakit hati x bile jadi camni? Alasan x serasi padahal dah jumpe another girl. Sedih?Memang sedih.Sampai x lalu nak makan.Nak study pown x concentrate.Setelah beberapa kali gagal dalam percintaan, aku nekad x nak bercinta lagi.Takut kecewa lagi kononnya...
Tapi Allah tu Maha Berkuasa.Kita cume merancang tapi Dia yang menentukan.Aku dipertemukan dengan seorang lelaki yang mungkin Allah ciptakan untuk aku.Seorang lelaki yang sangat cool dan penyabar.Mulanye sbg seorg kawan kemudian bunga2 cinta mula berputik.Ahhh aku jatuh cinta lagiiii! Kau mmg jahat sebab dah buat aku jatuh cinta lagi (Ala2 lagu Stacy tajuk Jahat). Jangan tanya camne kiteorg leh bertemu okkk..Bia la rasie..=)
Aku ingat lagi malam itu di bulan Mac 2009.Dia call aku.Mase tu aku sedang iron baju.Dengan x de mukadimah terus dia cakap " Hari Sabtu depan family i nak datang merisik"... Erkk..Aku tergamam.Perasaan bercampur baur..Gembira,terharu,takut semua ada. Seperti yang telah dijanjikan,family dia datang ke rumah.Ini adalah kali pertama aku dan die bertemu family masing2 sbb kami x pernah bwk pasangan balik rumah untuk kenalkan dengan family.Masa merisik tu la kali pertama kami bertemu family masing2.Setelah perbincangan dilakukan, kedua belah pihak bersetuju untuk melansungkan pertunangan pada bulan April 2009. Dalam tempoh bertunang,macam2 dugaan yang datang.Selisih faham,orang ke-3 dan masalah2 lain yang x disangka2... Tapi jodoh kami kuat.Kami berjaya mengharungi setiap dugaan yang diberi Allah s.w.t...
Pada 12 Mac 2010, aku telah sah bergelar isteri kepada Mohd Nordin Bin Isman.Alhamdulillah...
Walaupun kami baru 11bulan menjadi suami isteri, kami bahagia. Susah senang kami lalui bersama-sama.
Kini, baru aku mengerti kenapa Allah temukan aku dengan orang yang salah.Kerana Dia mahu temukan aku dengan suamiku...Dan pengalaman putus cinta itu juga telah mematangkan aku dan menjadikan aku lebih berhati-hati dalam mencari cinta sejati.Sesungguhnya cinta sejati dan hakiki ialah cinta kita dengan Allah s.w.t...
Percayalah, Allah tidak akan mensia-siakan hambaNya. Sesungguhnya setiap yang terjadi itu pasti ada hikmahnya.InsyaAllah...
Ini adalah antara beberapa tips yang boleh dilakukan sekiranya putus cinta :
  • Bagi yang Islam, dekatkan diri dengan Allah.Perbanyakkan membaca Al-Quran dan zikir
  • Sibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti berfaedah seperti menjadi sukarelawan di rumah kebajikan.
  • Contact semula kawan-kawan yang dah lama korang tinggalkan sbb x-boifren korang yang tak berguna tu.Ajak keluar.Tentu banyak cerita nak dikongsi sbb dah lama x jumpa.
  • Shopping.Agak membantu jgk untuk lupakan kisah sedih.Shopping jugak satu terapi tapi jgn sampai membazir okk!
  • Laksanakan hobi korang yang selama ni tak terlaksana sbb x-boifren x suke hobi korang tu.Skrg ni la masanya nak laksanakan sbb dah xde sape nak kongkong/larang.Betul x?
  • Buang/ pulangkan segala pemberian/kepunyaan x-boifren.Tapi kalau uols jenis yang kental, boleh je nak simpan sbg kenangan.
  • Cari kawan baru seperti di laman sosial.Tapi jangan sampai tertipu ok.Sekadar untuk berkawan x salah untuk melupakan kesedihan.
  • Bercuti.Pergi bercuti bersama family/kawan-kawan. Rileks kan minda dan buang jauh2 segala kenangan pahit.
  • Sentiasa berfikiran positif.Jangan seksa diri untuk lelaki yang x tau nak hargai wanita.Kalau dia boleh happy bersama pasangan baru, kenapa korang x boleh?Betul x?
  • Jangan sesekali menyerahkan cinta 100% kepada lelaki yang belum lagi bergelar suami.Sbb kalau korang dah bagi 100% hati korang kat lelaki, berapa % je yg tinggal kat korang.Ini adalah salah satu punca kenapa wanita mudah kecewa apabila putus cinta.Setia tu x salah tapi berpada2 la.
Disini ada beberapa keping gambar kawen aku untuk tatapan korang.Hak cipta terpelihara ok! Kalau nak sila mintak izin dulu then credit to kejulicious




p/s : always look at what you have never look at what you have lost...past is past dear

Aku perlukan baju baruuuuuu!!! Aaaa tulun!tulun!tulun!

Bilekah kali terakhir korang g shopping baju?Bape helai baju yg korang beli?Huhuhu..Nape aku tanye camni ek?Ape kaitan ngan tajuk entri aku?Okk ianya sgt berkait! Iye sgt berkait rapat!
Lately ni setiap kali aku nak g keje or nak kua dating ngn hubby aku mesti pening pale.Korang nak tau sbb ape?Yelaa aku pening sbb bukak almari baju je, mesti pening pale xtau nak pakai baju ape.Yela, mane x nya, tiap kali bkk almari tgk baju yg sama je.Nak mix n match?Dah byk kali mix n match..Huhuhu...Bosan..Sampai ke 1 tahap aku cam terpikir nak cadangkan kat bos opis aku supaya watkan uniform je supaya aku x pening pale ari Isnin nak pki baju ape,Selasa tudung kaler ape,Rabu nak pki suar kaler ape,Khamis nak pakai suar ke baju kurung, Jumaat plak nak pakai baju kurung mane 1 ni???Itu x termasuk g time nak kua ngn hubby or kwn2..Abis 1 almari aku punggah x reti nak pakai baju yg mane 1...Huh..Kadang2 mintak gak pendpt hubby baju mane nak pakai..Tapi kalau dah hari2 tanye mau muak gak die nak melayan..Huhuhu...
Semalam hubby ajak kua dating..Arghhhh tensen! Pelik kan?Sepatutnye sonok nak g dating ngn incik somi terchenta tapi aku tensen plak.Of cos la tensen.X de baju nak pakaiiiiiiiii..Warghhhh! Aku siap ckp g kat hubby yang aku xde baju nk pakai.KOrang tau hubby aku ckp ape? "Kalau xde baju nak pakai, xyah kuar"...Ngaaa~ <--itu nada ugutan...At last, aku pki je t-shirt ngn jeans.Kononnye nak pki ala2 ladies la kan sbb dah lame x kuar dating..Tapi hampeh..Huhuhu~
Tadi pas maghrib aku bukak almari, dok belek2 baju lam almari..After half n hour, baru aku pasan nape selama ni aku sgt bermasalah nak pilih baju setiap kali nak g keje or kuar jejalan.
These are the reason yg ai leh senaraikan wat tatapan uolsss :
1. Apabila melihat koleksi baju kurung, aku bru perasan yg aku dah lame x tempah baju baru.Senang cite dah lame x pegi beli kain utk wat baju kurung.
2. Aku jgk dah lame sgt x shopping baju.Senang cite dah lame x g shopping mall.Sbb?Bajet ciput..Hahahha
3. Aku selalu bali baju yg susah nak mix n match ngn kain tudung.Sbb beli asing2..Moral of the story beli skali harung.Senang nak matchkan baju ngn tudung.Ngeee~
4. Apabila sudah lame x shopping baju asik pakai baju sama byk kali, kebarangkalian kaler baju akan lusuh adalah sgt tinggiiii dan apabila sudah lusuh, dah x berminat nak pakai lagi.Senang cite, jadi kain lap meja.Huhuhu
5. Dulu mase aku beli baju aku bujang.Skrg dah kawen.Err..apekah kaitannye?
6. Sila kaji secara mendalam reason no.6...Ade kaitan sbnrnye ye uols..Still x dpt jawapan???Okkk2..Meh sini aku nak kasitau.Dulu sebelum kawen,Baju2 sume besar skg ni baju tuh sume dah mengecik (Statement x ngaku dah gemok!)..Hahahahahaha~X pasal je salahkan baju...Hik3...

Setelah membuat kajian secara terperinci, reason sbnrnya ialah most of the baju ai dah x muattttt! Huwaaaaaa!Sob3!~ :(


p/s: Tiap2 taon azam nak kuruskan badan.tapi......Angan2 mat jenin je aku ni..huhu

Monday, 14 February 2011

~Opis Terchenta~

Cakkk!~
Heheheheee...im backkk~
Hmm...Setelah beberape hari x berkesempatan nak hapdate blog kerna bz ngn koje.Almaklum la aku ni kan wanita bekerjaya..Hahahaha.Minggu ni aku bz wat filing kat opis memandangkan meja aku dah penuh dgn keje aku yg mmg x penah abis.Sampai xde ruang dah nak letak cawan minom aku..Huhuhu..Biase la name pown keje kan...So, adalah menjadi tanggungjawab kite utk melaksanakan amanah dan kepercayaan yang telah diberi.
Kalau meja aku x semak ngn kertas² yg ape jadahnye ni jgn harap la aku nak wat filing.Hehehee..Tapi since dah masuk tahun 2011 ni kan, kene la jgk wat filing.Bukak file baru.Semangat woo aku wat filing..X percaye?Tgk ni..Sempat la jgk ai suh opismate amik pic ai wat keje.Saje nk tunjuk kat korang..Hahahaha~ Thannnkss so much to Reena yg rajin melayan kerenah ai !

 Byk x?punye la x cukup meja terpakse aku wat keje atas lantai.Mase ni bos aku kate untung lau sume staff camni.Sbb x yah beli kerusi.Jimat bajet..Puji ker perli tuh bos?Hahaha


 Peace!Bakul sampah pown nak enterprame eh...Huhu


 Amik gambo je lebey ni..Hahahahaa


 Tekun ni..Perlukan konsentrasi dan fokus yg tinggi utk menyusun mengikut abjad...Hehehe~



Sampai ke sudah..x siap² gak filing.Akhirnye sambung keesokan harinyeee..Hahahahaha~



p/s : Jgn wat keje last minit!

Wednesday, 9 February 2011




Wow! Not only do I get to drink my #MiloFuzeJamPack but Macbook Air as a grand prize? Check it out now!

~Membaca jambatan ilmu~


Mase kecik-kecik dulu aku suke sangat membaca.Bagi je la buku ape pown aku mesti nak baca.Mak aku plak rajin belikan aku buku-buku cerita n komik.Ingat lagi aku kalau g memane ngan mak mesti akan beli buku.Rasenye dari sebelum Tadika lagi aku dah reti baca buku.Kirenye agak bijak jgk la aku mase kecik² dulu.Sbb aku ingat lagi mase tadika, cikgu slalu puji aku sbb agak menonjol dr segi akademik walaupon mase tu aku seorg yang sangat pemalu dan pendiam mase kat tadika.Huhuhu...Eh terpuji diri sndri plak..Ekekeke...Ok berbalik kpd suke bace buku tadi.Masa masuk skolah rendah plak,aku masih lagi ngn hobi suke membaca.Perpustakaan mmg hari² masuk.Aku mmg suke masuk perpustakaan kat skolah aku dulu.Sbbnya perpustakaan skolah rendah aku dulu mcm rumah.Cikgu aku hias mcm kat rumah.Aku ingat lagi nama cikgu aku tu iaitu Cikgu Halimah.Dia siap bentang karpet pastu siap ade bantal lagi tu..Kirenye leh pilih samada nak baca buku dok atas kerusi atau pown membace sambil baring.Utk kami yg kanak-kanak ni mesti la suke bace buku sambil baring.Pastu byk plak buku-buku yg menarik tertarik mmg dabo0mmm!Hehehe...Bile byk membaca, otak pown bekerja dan pengetahuan pown bertambah.Byk ilmu yang aku peroleh hasil dari buku-buku yang aku dah bace.
Kemudian, aku naik skolah menengah plak.Mase skolah menengah hobi membaca masih lagi dihatiku.Kalau x silap aku,mase tingkatan 3 ke 4 (ingat² lupe) aku jd pustakawati.Uniform kaler ijau tu.Nape jadi pustakawati?Sbb pinjam buku xde due date!Hahahaha..Dan lagi 1,lau ade buku baru je masuk leh jd org 1st yg bace dulu.Tapi naik je form 5,aku dah kurang membaca.Semakin umur meningkat,semakin luntur minat utk membaca.Kalau baca pown buku² study.Itu pown terpakse sbb nak exam.Huhuhu~
Persoalannya skg ialah kenapa aku dah x minat nak membaca skg???Kat opis ni kalau dpt emel yg bkn khas utk aku, mmg jarang la aku nak baca.Especially kalau emel yg bertajuk 'General Announcement'.Aku klik je butang delete.Kejamnye aku.Pastu bile org tanye aku terkulat-kulat x tau pape.Padahal kebanyakan announcement yang kua kat emel tu penting² belaka.Ngaaa bapak pemalas aku!
Skg ni aku ngah berusaha untuk kembalikan minat aku utk membaca sejak kua iklan lam tv "amalkan budaya membaca".Alaa yg iklan sume org membaca mase naik train tu laaa...Aku nak sahut seruan kerajaan ni.Sejak itu, aku mule membeli majalah hiburan..erkk! Alaa korang,mmg la majalah hiburan tu x berape nk bg ilmu tapi utk permulaan kene la baca yg ringan²dulu kan?kan?kene la kasik bahan bacaan yang ade kalerful utk starter cam aku ni.So,bagi kawan² yg penah mengalami keadaan cam aku ni, aku seru kpd korang sume marilah "Amalkan budaya membaca kerana membaca itu jambatan ilmu"...Ala x semestinya nak kene beli buku yg tebal² dan heavy tu.Bace iklan yg tampal kat bus stop tuh pown dah kire ok ape..Membaca jgk kan?
K lah uols..c u next entri okkk..Luv uols!Muahhhhhhh~

p/s : Jgn pernah berhenti membaca entri blog ai!Ekekeke~




Don’t Wanna Miss A Thing
by Aerosmith

I could stay awake, just to hear you breathin’
Watch you smile while you are sleepin’,
while your’re far away dreamin’.
I could spend my life, in this sweet surrender
I could stay lost to this moment, forever
Every moment spent with you, is a moment I treasure

I don’t wanna close my eyes,
I don’t wanna fall asleep,
’cause I miss you, baby,
and I don’t wanna miss a thing
‘Cause even when I dream of you,
the sweetest dream would never do,
I’d still miss you, baby,
and I don’t wanna miss a thing

Lying close to you, feelin’ your heart beatin’,
and I’m wonderin’ what you’re dreamin’,
wonderin’ if it’s me you’re seein’.
And then I kiss your eyes, and thank God we’re together
I just wanna stay with you, in this moment forever
Forever and ever

I don’t wanna miss one smile,
I don’t wanna miss one kiss,
I just wanna be with you,
right here with you, just like this.
I just wanna hold you close,
I feel your heart so close to mine,
And just stay here in this moment,
for all the rest of time.

 p/s : uols, ini lagu fevret ai...liriknye sgt jiwangs okkk..tt y ai likeee!




Thursday, 3 February 2011

~Only girl in the world~


Girls only! Huhuhu...
Aktiviti aku arini ialah nak window shopping je.Tapi tershopping plak.Tapi small2 items je la..Mulanye niat nak beli sepasang sliper je.Tapi terbeli 2 sbb murah RM10 je sepasang.Sliper beli kat Ole-ole Shah Alam.Pastu gi jejalan kat Giant lak tapi x beli pape la sbb nak window shopping sajeee..Dah puas mencuci mata di giant, aku jalan kaki g Mydin plak.Opss lupe nak kasi tau.Arini sehari suntuk aku jejalan kat Shah Alam ok.Aku g Mydin sebab nak p beli pencuci muka.Macam la kat giant xde jual pencuci muka kan...Hihihi (Alasan nak merayap).Tapi siyes! Aku beli pencuci muke je ok kat Mydin.Disebabkan masih terlalu awal nak balik umah (jam mase tu baru pukul 4.30 p.m), aku pown tersinggah la kat Econsave.X tau la nape Econsave.Ikot suke je mase tu.Hehehee...Tapi kali ni aku x dapat menahan diri untuk tidak membeli selepas masuk ke kedai yang jual aksesori utk gegirl. Rambang je mata aku tgk.Dah la comel2, murah2 lak tu..Aku bagaikan telah dirasuk kerana tanpa ku sedari bakul dah ade barang.Nasib baik bakul tu kecik je.Aku terbeli sikat,bulu mate pelesu,eyelash glue,stokin kiut yg ala2 gadis balet pakei tu..Pas je bayar kesemua barang2 yang aku dah amik tu, aku nekad nak balik umah terus.Sebab lagi lama aku kat luar, lagi banyak duit aku abis.Huhuhu..Mase otw nk keluar dari Econsave, aku lalu depan kedai Cosway..Korang dapat agak x ape yang jadi lepas tu?Ce teka..ce teka..Hehehee...What?Aku shopping lagi??Tetttt! Salah uols!Aku x shopping okkk..Aku cume g renew kad keahlian yang dah expired je.Fuhhh..nasib baik iman kuat mase tu.Hahahahaha~
Akhirnya aku berjaya sampai ke umah dengan selamatnya.Setelah membuat kira-kira, I've spent RM52.10 for today.Ngee~




Wednesday, 2 February 2011

~HAPPY CHINESE NEW YEAR~

Weee....Esok cotiiiii ! Hip hip hoorayyyy~
Coti 4 hari direct tuuu...Di kesempatan ini aku ingin mengucapkan Happy Chinese New Year to all Chinese in the worlddd!Pada kaum lain yang x menyambut CNY tu plak, Happy Holiday ya! Dah cuti panjang ni confirm la ade yang amik peluang untuk pulang ke kampung.Btol x?Same la spt saye!Ok, pada yang nak balik kampung or yang nk g bercuti jaoh² tu, hati² semasa memandu ingatlah orang tersayang.Hehehe..Kalau rase mengantok, PLEASE STOP DRIVING!<--amaran keras ni...and 1 more thing, please la jgn drive laju sangat.Nak plak skg ni musim hujan.Jalan licin.Pada kaum Muslimin dan Muslimat, sebelum menaiki kenderaan tu jgn lupe yer bace doa naik kenderaan supaya perjalanan kite di rahmati.
Oklah uols, sampai disini saje entri ai. Coz aku nak balik dah ni. Take care ye uols..Sayangggg korang!

Tuesday, 1 February 2011


 Bring your friends to sign up today and get rewarded RM 1.00 per friend invited!
Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Exclusive for Celcom user!



Contest ni applicable to all existing and new Xpax, S.O.X and O.U.X customers yang pakei Celcom's prepaid mobile service. Celcom tersangat la baik hati nak bagi korang hadiah yang cukup lumayan. Tak percaye?Ok, ini hadiah utk korang yang menang contest ni;

1. Samsung Galaxy Tab x 1 unit per FB fan page
2. BB Torch 9800 x 1 unit per FB fan page
3. BB Bold 9780 x 1 unit per FB fan page
4. BB Bold 9700 x 1 unit per FB fan page
5. BB Curve 9300 x 1 unit per FB fan page
6. BB Curve 8520 x 1 unit per FB fan page
7. Nokia C7 x 1 unit per FB fan page
8. Nokia C3 x 1 unit per FB fan page
9. LG Optimus 7 x 1 unit per FB fan page
10. LG Optimus 1 x 1 unit per FB fan page
11. Sony Xperia X8 x 1 unit per FB fan page

Ha...teruja x tgk hadiah ni?Hihihi..ai teruja uols.Ok, if korang berminat nak join contest ni just click je kat header atas skali tu okk..Wish uols the best!Good Luck ya~


~Mari belajar loghat Negeri Sembilan~


Arini aku cam bosan je x de mende nak buat. Tetibe lak terpikir nak masukkan entri pasal loghat n9.The truth is aku skg ngah mood nak balik kampong terchenta, Nogori Sombilan!Kan nak cuti CNY ni.Hihihihi~
So, ini ade beberape words loghat n9 utk knowledge korang.

Eden / Esei = Saya
Cth ayat : Namo eden/esei Niza (Nama saya Niza)

Omak = Emak
Cth ayat : Omak, eden nak poie pokan jap (Emak, saya nak pergi pekan sebentar)

Bega = Degil
Cth ayat : Apo pasal bega bona ekau ni Adi?(Kenapa degil sangat engkau ni Adi?)

Bona = Sangat
Cth ayat:  Rujuk ayat bagi contoh bega

Minam = Minum
Cth ayat: Moh poie minam? (Jom pegi minum?)

Jobo = Perasan bagus/riak
Cth ayat: Tak payah la jobo sangat kalau setakat dapek nombor 5 dalam kolas (Tak payah la riak sangat kalau setakat dapat nombor 5 dalam kelas)

Hobin = Pukul/ Belasah
Cth ayat: Nak kono hobin ko ekau ni??? ( Nak kene belasah ke engkau ni???)

Ghoman = Rupa / raut wajah
Cth ayat: Cantik boto ghoman anak Pak Mansor tu. (Cantik betul rupa /raut wajah anak Pak Mansor tu)

Mencelinak = lari lintang pukang
Cth ayat: Ehsan dan Ahmad mencelinak lari selopeh di serogah oleh ketua kampung (Ehsan dan Ahmad lari lintang pukang selepas di sergah oleh ketua kampung)

Poie = Pergi
Cth ayat: Poie pokan naik basika (Pergi pekan naik basikal)

Hongeh = Mengah
Cth ayat: Zul beraso hongeh kerana makan terlalu banyak (Zul  berasa mengah kerana makan terlalu banyak)

Ontok-ontok = Diam-diam
Cth ayat: Duduk la ontok-ontok Cham oi.Macam borok kono belacan la ekau ni! (Duduk la diam-diam Cham oi.Macam beruk kene belacan la engkau ni!)

Kobau = Kerbau
Cth ayat: Pakcik Zakariya memboli 3 ekor kobau untuk majlis kawen anak sulongnyo. (Pakcik Zakariya membeli 3 ekor kerbau untuk majlis kawen anak sulongnya.)

Lelan = Cuai/Leka
Cth ayat: Disobabkan terlampau lelan, Mira tolah kehilangan beg duit.(Disebabkan terlampau cuai, Mira telah kehilangan beg duit)

Boleng = Bogel
Cth ayat: Apo ekau biarkan anak ekau boleng jo tu Jue? (Ape engkau biarkan anak engkau bogel je tu Jue?)

Bongkar = Bangun
Cth ayat: Bongkar la Intan oi. Tak elok anak daro tido sampai meninggi hari! (Bangun la Intan oi.Tak elok anak dara tido sampai meninggi hari!)

Tak semonggah = Tak senonoh
Cth ayat: Tak semonggah boto la perangai ekau ni jang! (Tak senonoh betul la perangai engkau ni jang!)

Poloser = Pemalas
Cth ayat: Poloser boto ekau ni Abu. Kojo tak maun,menghabihkan boreh jo. (Pemalas betul engkau ni Abu. Keje tak nak, menghabiskan beras je)

Ha..ini lah dia antara loghat² n9 yang aku leh share ngan korang. Tetibo lak terbayang gulai masak lomak cili api omak eden! Hahahahaa~

p/s : Buat my Opismate, pinjam name korang yer..Luv uols la!Hik3